Zithromax

Zithromax

Generic Zithromax anvendes til behandling af mange forskellige typer af infektioner forårsaget af bakterier, såsom luftvejsinfektioner, hudinfektioner, øreinfektioner, og kønssygdomme. Hos børn er det bruges til behandling af mellemøret infektioner, lungebetændelse, tonsillitis, og halsbetændelse.

Hvad er Zithromax?

Zithromax, også kendt som azithromycin, er en antibiotisk pille fremstillet af Pfizer Pharmaceuticals. Dette bredspektrede antibiotikum markedsføres også som en "ZPak".

Zithromax er almindeligt foreskrevet til behandling af bakterielle infektioner hos børn og voksne og er ofte foretrukket af patienter på grund af dets korte 5-dages cyklus.

Zithromax (Z Pak) FDA advarsel

Den 12. marts 2013 udstedte United States Food and Drug Administration (FDA) en advarsel om sikkerhedskommunikation, som varsler forbrugerne om, at brug af azithromycin kan forårsage ændringer i hjertets normale elektriske aktivitet, der kan føre til potentielt dødelige uregelmæssige hjerterytmer.

Personer med allerede eksisterende tilstande som QT-interval forlængelse, lave kalium- eller magnesiumniveauer, en langsom hjertefrekvens eller tager visse lægemidler til behandling af arytmi var i særlig risiko for en bivirkning.

FDA rådgiver, at sundhedspersonale anser et alternativ til Zithromax behandling for patienter, der allerede er i fare for kardiovaskulære problemer. Ud over disse potentielt alvorlige bivirkninger kan andre Zithromax bivirkninger omfatte:

  • Dårlig mave
  • Diarré
  • Kvalme
  • Opkastning
  • Mavesmerter
  • Ændringer i synet
  • Problemer med at høre
  • Vanskelighed taler
  • Træthed
  • svimmelhed

Hvilke typer infektioner behandler Zithromax?

Zithromax bruges til behandling af bakterielle infektioner hos børn og voksne. Disse infektioner omfatter følgende:

- Bronkitis
- Øreinfektioner
- Bihulebetændelse
- Lungebetændelse
- Halsbetændelse
- Halsinfektioner
- Infektioner af huden
- Tonsillitis
- Urinvejsinfektioner

Zithromax og Stevens-Johnson syndrom (SJS)

SJS er en sjælden, men alvorlig bivirkning af Zithromax, der forårsager smertefuldt udslæt med blærer på huden og slimhinderne (øjne, mund, næse, kønsorganer osv.). Risikoen er lav i marts 2016 er der blevet offentliggjort fem sageregister i medicinsk litteratur. 

Toksisk epidermal nekrolyse (TEN)
Toksisk epidermal nekrolyse (TEN) er den samme sygdom som SJS, men mere alvorlig. Mens SJS kun dækker 10% af huden eller mindre, involverer TEN mindst 30% af huden. Risikoen for død øges med udslætets størrelse. Op til 50% af TEN-tilfælde er dødelige. For patienter, der overlever, er komplikationer som infektioner, blindhed, lungeskader og desfigurement meget almindelige.


Hvad er problemet?
Zithromax forbliver i kroppen i lang tid. Det tager næsten 3 dage for kroppen at fjerne 50% af en 500 mg dosis Zithromax. Mens dette gør det muligt for lægerne at ordinere en enkelt stor dosis, kan det også forlænge en allergisk reaktion. Dette kan øge risikoen for komplikationer fra SJS. Derfor skal patienter, der udvikler udslæt, søge øjeblikkelig lægehjælp, medmindre udslæt klart ikke er narkotikarelateret.

Kardiovaskulære bivirkninger

Kardiovaskulære bivirkninger af Zithromax omfatter alvorlige uregelmæssige hjerterytmer (kendt som arytmier), herunder QT-intervalforlængelse, Torsades de Pointes og hjertestop. Disse bivirkninger blev først fremhævet i et studie offentliggjort i New England Journal of Medicine i maj 2012. FDA gav straks en advarsel. Det følgende år offentliggjorde FDA en sikkerhedskommunikation.

I 2014 viste en anden undersøgelse af 1,6 millioner mennesker på antibiotika, at mennesker på Zithromax havde en 77% øget risiko for hjertearytmi og 48% øget risiko for død i de første 5 dages behandling sammenlignet med patienter med amoxicilin.